ma. jan 21st, 2019

Hoe vertel je dat je transgender bent.

Het kaartje dat Daan gebruikte voor zijn coming out

Een van de meest gestelde vragen die ik voorbij zie komen is “hoe vertel je dat je transgender bent?”. Dat is een vraag die sneller gesteld dan beantwoord is.

Iedereen is anders.

Op de eerste plaats is geen mens hetzelfde en dus is “een passende manier” voor ons allemaal anders. Op de tweede plaats vind ik dat er een wezenlijk verschil is in hoe je het doet, bepaald door WIE je het vertelt. Je ouders vertellen dat je transgender bent, zal een heel ander gesprek zijn als het mededelen van dezelfde boodschap aan een tante die je 3x per jaar ziet. Je opa en opa is weer een ander verhaal, wellicht weten ze niet eens wat een transgender is. Dus buiten de band die je met iemand hebt spelen ook de leeftijd, levenshouding en achtergrond van de ander een rol.

Kies de gulden middenweg

De band die je met de ander hebt zal bepalen hoeveel waarde je hecht aan diens reactie. Als iemand om wie je veel geeft vervelend reageert, vind je dat veel erger, dan dat een willekeurige bekende op dezelfde manier zou reageren. Dus hoewel ik groot voorstander ben, om vooral voor jezelf te kiezen, denk ik dat je voor je naasten ook zoveel mogelijk rekening zou kunnen houden met hun behoeftes.

SMS of Whats App een NO-GO!

Ja, het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar vooral de jongere generatie overweegt op deze manier wereldkundig te maken dat ze trans zijn. Ik ben bang dat de boodschap die je daarmee uitzendt is, dat je de ander helemaal niet zo belangrijk vind “als zij niet meer moeite waard zijn dan dat”.  Zeker in het geval van mensen om wie je geeft, kan dit echt niet in mijn ogen. Geef hen het respect van een meer persoonlijke aanpak.

Hoe vertel je dat je transgender bent? Niet via whatsapp!
Hoe dan wel?

Persoonlijk denk ik dat het de voorkeur verdiend om voor de persoonlijke aanpak te gaan. Wat wij gedaan hebben is ouders apart, broers en zussen apart en vervolgens enkele anderen apart. Voor ons zelf was belangrijk dat de groepjes klein en zo te overzien waren, voor de anderen vonden we het belangrijk dat ze zich vertrouwd voelde.

Soms moet je concessies doen.

De band met de neefjes en nichtjes bijvoorbeeld, is bovengemiddeld en wij kozen ervoor om alleen het persoonlijk gesprek met broers en zussen aan te gaan, met uiteindelijk de vraag of zij het aan de kinderen wilde vertellen, dat is ons niet door iedereen in dank afgenomen. Zij hadden verwacht dat we dat toch wel zelf aan hen hadden verteld. Zoals we later hebben uitgelegd is dat vanuit hun standpunt te begrijpen, maar dit soort gesprekken vergen zoveel van een mens, dat je dit ook geen 10x wilt doen.

Geef de ander de kans om de boodschap te verwerken.

Soms vermoedt je gesprekspartner al iets en dat vergemakkelijkt het gesprek, voor anderen zal de boodschap als donderslag bij heldere hemel komen. Een eerste reactie zegt nog niet zoveel, probeer je dat te realiseren, het is een manier van het menselijk brein om de boodschap te verwerken. Mensen kunnen stilvallen, weglopen, gaan huilen, boos worden enzovoorts. Ben hier op voorbereid en geef ze de kans de boodschap te verwerken. Als ze van de eerste schrik bekomen zijn, kun je het gesprek aangaan. Er zullen vooral veel vragen komen, de antwoorden hebben e nodig om het voor hebzelf op een rijtje te zetten, ben zo open mogelijk!

Hoe vertel je dat je transgender bent….WANNEER vertel je het?

Hierin mag je wat mij betreft volledig naar jezelf kijken. Er komt een moment dat je het wilt vertellen, voor de 1 is dat zodra de beslissing is genomen, een ander wil het pas gaan vertellen als de uiterlijke kenmerken gaan veranderen. Je bent niemand iets verplicht en dit bepaal je wat mij betreft helemaal zelf. Bij ons gebeurde het op een zondagochtend, dat we ineens vonden dat we het mijn ouders wilde vertellen, we hebben ze opgebeld en zijn gegaan. Praktisch probleem hierbij was wel dat ik het mijn zussen alleen heb moeten vertellen omdat 1 zus op vakantie ging en als er iets is wat je absoluut NIET wilt is dat een naaste het via via hoort. Dat is dus wat knullig gegaan, maar het was niet anders.

HOE dan?

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal! HOE vertel je het, welke woorden gebruik je, hoe begin je zo een gesprek?

Gooi het gewoon op tafel “ik ben transgender”.

Een schok is het vaak toch, hoeveel woorden je er ook voor gebruikt. Zeg het gewoon en het gesprek en de vragen komen daarna wel. Dat is een prima manier.

Wil je het beter voorbereid, meer gecontroleerd doen, schrijf dan een (korte) brief en begin het gesprek met het voorlezen daarvan.

Indien mogelijk, ga deze gesprekken aan met iemand die je vertrouwd en die je eventieel kan helpen.

Een kaartje

Nadat we het ouders, broers en zussen hebben verteld, heb ik een kaartje gemaakt dat we naar bekenden hebben gestuurd. Voor hen geen persoonlijk gesprek, dat is echt niet om te doen hoor, die gesprekken komen later alsnog, maar dan is het hoge woord eruit, dan weten ze al hoe net zit. Die kaart is enorm goed ontvangen moet ik eerlijk zeggen en we hebben er heel leuke reacties op gehad!

Samenvattend

Er zijn veel manieren om het mensen te vertellen, maar houd in je achterhoofd:

  • wat je relatie met de ander is
  • in welke belevingswereld de ander leeft
  • dat je ze de kans geeft de boodschap te verwerken
  • dat je concessie mag doen
  • dat het voor jou goed moet voelen, en daarbij zoveel als mogelijk rekening houdt met de ander

In dit artikel geef ik je mijn mening,  mijn visie, vanuit mijn belevingswereld  (zoals in alle artikelen overigens). Er is geen goed of fout, vertrouw op jezelf! Heel veel succes en misschien heb je nog aanvullende tips?

Kijk ook eens hier:

http://www.iedereenisanders.nl/234/omgaan-met-je-omgeving/vertel-je-het-aan-je-ouders/#.W2iVlBpNehA

https://www.transgenderinfo.nl/praktisch/zorg-voor-jezelf/relaties-seks/hoe-vertel-ik-het-aan-mijn-date/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.