zo. jan 20th, 2019

De binder; alles wat elke FTM transgender zou moeten weten.

All Nude van gc2b bunders in 5 verschillende huidskleuren

Image: facebook/gc2b

(Binder op de Foto; All Nude van GC2B. Bron facebook)

In dit artikel alles wat je moet weten over de binder; best veel eigenlijk. Als Transjongen of transman zijn er twee dingen die je dagelijks het meest in de weg zitten: je borsten. Ze horen er niet maar ze zitten er (voorlopig) wel. Het zit je dagelijks leven enorm in de weg. Maar er is iets dat jou enorm kan helpen: een binder.

Een binder is een hemd dat van stevig stretch materiaal is gemaakt, dat ervoor zorgt dat je borsten worden plat gedrukt. Het resultaat dat je hiermee kunt behalen, is afhankelijk van de grootte van je borsten. Een A/B cup zal volledig onzichtbaar worden, een B/C cup zal een soort van “man-boops” geven. Bij borsten vanaf een D-cup moet je er op bedacht zijn, dat hoewel het een enorm verschil zal geven, je ook nog altijd rekening moet houden met je kleding, daarover in een ander artikel meer.

Zwarte korte binder van Underworks afgebeeld voor het platdrukken van de borsten van een FTM transgender. Lijkt op een strak hemd.
Binder van Underworks

Voordat je er 1 gaat aanschaffen is het belangrijk een aantal dingen van tevoren te weten. Het gebruik van een binder is namelijk niet zonder gevaren. Met enige regelmaat worden te kleine exemplaren aangeschaft, die wellicht voor een beter resultaat zorgen maar die een regelrecht gevaar voor de gezondheid vormen:

 • Gekneusde of zelfs gebroken ribben
 • Ingeklapte long
 • Huidirritaties
 • Oververhitting
 • Ademhalingsproblemen
 • Misvorming van de borsten en ribben
 • Beschadiging van het spierweefsel

Zit je al stijf op je stoel? Niet nodig, als je je houdt aan de voorschriften, kan er weinig gebeuren. Maar ik vind het wel belangrijk dat je weet waarom die regels er zijn, dus een beetje schrik, kan geen kwaad.

Draag de binder alleen overdag

Omdat de hij strak om je lijf zit moet je meer kracht gebruiken om je borstkas op en neer te bewegen. Overdag gaat dat prima, maar ‘s nachts gaat er minder energie naar je ademhaling en is die dus minder diep. Als je de binder omhoudt kan dat ervoor zorgen dat je niet genoeg ademhaalt en omdat je niet bij bewustzijn bent, kan dat voor problemen zorgen.

Draag de binder niet langer dan 8 uur per dag

Ook al houd jij je aan alle voorschriften, dan nog blijft de binder een belasting voor je lichaam; qua ademhaling maar ook voor spieren en houding. Geef je lijf een adempauze en houdt als regel aan dat je hem maximaal 8 – 10 uur per dag draagt. Maar krijg je eerder last? Doe hem onmiddelijk uit.

Neem een BH mee

Ik weet het, het is een vloekwoord, maar hee, je gezondheid is het allerbelangrijkste toch? Als je van huis bent en je krijgt last van je binder, is het verstandig hem onmiddelijk uit te trekken. Het bij je hebben van een BH of hemd (bij kleine cupmaten) is dan geen overbodige luxe!

Niet sporten met je binder

Als je sport of anderszins intensief beweegt en je ademhaling versnelt, zal je lichaam ook dieper adem willen halen, iets wat met een binder niet gemakkelijk gaat. Zuurstof is zeker ook tijdens het sporten essentieel, niet doen dus. Draag liever een stevige sport BH.

Hou je lichaam goed in de gaten

Hou je lichaam goed in de gaten. De volgende signalen wijzen er op dat je een te klein exemplaar aan hebt en je hem niet meer moet dragen.

 • Striemen en blauwe plekken op de plaats waar de binder zit.
 • Pijn in de nek, rug, schouder of spieren
 • maagpijn
 • tintelend gevoel op de borst
 • moeite met ademhalen
 • pijn of verdoofd gevoel in de borsten
 • sneller dan normaal buiten adem zijn
 • maagzuur

Draag er dus sowieso geen als je astma, problemen met overtollig maagzuur, of darmproblemen (ziekte van Crohn bijvoorbeeld) of een griep of verkoudheid te pakken hebt.

Ook de producent van binders (gc2b) waarschuwt voor de gevaren voor ftm transgenders bij het dragen ervan.
Ook producenten waarschuwen tegen onjuist gebruik.
Bron: gc2b

Let op, je binder kan te klein worden!

Je staat er misschien niet bij stil, maar als je hormonen gaat gebruiken (jippie!!!) veranderd je lichaam. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je oude binder te klein wordt omdat je meer spiermassa gaat opbouwen, ook als je niet sport, wees hier alert op!

Overige tips

Volg de aanwijzingen voor het aan- en uittrekken die bij je binder zitten en zorg dat er iemand in de buurt is in het begin, die kan helpen. Als je vast komt te zitten…..GEEN PRETJE!!

Warm weer? Drink extra want je verliest meer vocht. Ook het aan- en uittrekken is nu een enorme opgave! Draag eventueel een dun, goed passend hemd onder je binder om het zweet op te nemen, let op dat dit onderhemd geen plooien vormt want daar ga je last van krijgen!

Een binder kopen

Een binder is niet goedkoop, informeer je goed voordat je een binder aanschaft. Idealiter kun je hem eerst even passen, al valt dat in de praktijk vaak niet mee. Zoveel mensen zoveel meningen, dus een echt advies kan ik je niet geven. De meest gebruikte binders zijn:

GC2B. Deze komen uit het buitenland, kosten ca. € 35 daar komen nog verzendkosten (€ 12) en douanekosten bij (ca. €25)

Underworks. Ook deze bestel je alleen via internet, kosten ca. €45. Verzendkosten € 23 en douandekosten € 25.

In nederland hebben we nog Danae. Je kunt de binder online bestellen, maar er is ook een mogelijkheid om in Amsterdam te gaan passen.  Een binder kost daar gemiddeld  €50 euro.

UPDATE: Astrid, moeder van FTM maakt ook een binder voor je. In dit artikel vind je alle informatie!

Heb je nog andere tips of opmerkingen bij dit artikel? Laat hieronder een reactie achter!

4 thoughts on “De binder; alles wat elke FTM transgender zou moeten weten.

 1. extra: er bestaan ook binders om te zwemmen o.a. te verkrijgen bij underworks
  en geen twee binders of binder over een sportbeha is ook nog een veel voorkomende voor bij het mag niet gedeelte

  1. Hoi Eli,
   Bedankt voor je reactie, dat is inderdaad een hele goede aanvulling, ik ga het artikel aanpassen. Voor wat betreft de binder om te zwemmen, die komt aan bod in een apart artikel over zwemkleding. Maar toch fijn dat je even vermeldt!

  1. Goedemorgen Lea! Fijn dat dit je nu een beter zicht hebt op de belevingswereld van je collega/vriend. Kijk ook eens naar de andere artikelen, want dat inzicht is exact wat ik met Transwereld probeer te bereiken. Bedankt voor je compliment en zeg het voort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.