zo. jan 20th, 2019

Astrid maakt FTM Binder. Mooi en voor een goede prijs!!!!

Ik leer Astrid kennen in een facebookgroep voor ouders van transgender kinderen.

Op een facebookpagina voor ouders van transgenders kwam ik een bijzonder bericht tegen. Iemand vroeg aan Astrid of ze voor haar transjongen een binder wilde maken. Mijn interesse werd onmiddelijk gewekt. Het aanbod in Nederland en Belgie voor binders is zoals je wellicht weet erg minimaal. (Zie ook dit artikel over binders) Voor zover ik weer is Danae de enige in Nederland die binders aanbiedt. En zoals het voor alle kleding en schoenen geldt; wat voor de ene goed zit, vindt de ander helemaal niks. Natuurlijk kun je in het buitenland een bestelling doen maar door verzending en douanekosten worden de prijzen minimaal verdubbeld. Bovendien is terugzenden om dezelfde reden geen optie. De hoogste tijd dus, om eens contact te zoeken met Astrid. Haar verhaal maakte me erg enthousiast en ik wil haar dan ook erg graag aan jullie voorstellen.

Als snel gaan ze op zoek naar binders.

Astrid en haar man kregen 13 jaar geleden een kind; dochter Nikki waar ze enorm blij mee waren. Ze groeide op en in maart 2018 vertelde zij haar ouders dat ze eigenlijk een jongen is. Al snel na de coming-out begon hij over een binder, omdat hij zij haar steeds groter wordende borsten absoluut vreselijk vindt.

Samen gingen ze online op zoek naar binders en die vonden ze uiteindelijk bij Danae. Maar die prijzen…daar schrok ze wel van.

“Wij hebben het niet breed thuis en dan is het minimaal 2x 50 euro voor 2 binders enorm veel geld. En ieder jaar weer nieuwe vanwege de groei. En eigenlijk zou je wel minimaal 4 binders willen, zeker met het warme weer zodat je regelmatig een schone aan kan.”

Dus gingen ze op zoek naar een tweedehands exemplaar. Er werd er 1 gevonden en ze kwamen overeen dat hij hem kon passen en alleen hoefde te betalen als hij goed was.

Toen het pakketje binnenkwam was ze enorm verbaasd, moest DIT zoveel geld kosten?

“Ik heb het vaktechnisch lyceum in Utrecht gedaan, mode/kleding, daar heb ik kleding leren naaien. Ik heb veel kleding voor Nikki gemaakt vroeger. Ruim 20 jaar heb ik dansles gegeven en ik verzorgde ook alle kostuums voor de groep voor de wedstrijden. Dan maakte ik 40 pakken in 4 maanden. Dat deed ik naast de danslessen die ik wekelijks gaf en mijn part-time baan. Vorig jaar ben ik daarmee gestopt, het nam veel teveel tijd in beslag.”

Met haar ervaring besluit ze zelf een binder te gaan maken.

Vlakbij heeft een vriendin een stoffenwinkel. Daar is Astrid gaan zoeken naar een natuurlijke stretchstof, zodat de binders de huid niet verstikken en zo zorgen voor extra transpiratie. Ze vond een stevige soepele stretch van voornamelijk viscose.

(Viscose is onder andere temperatuurregulerend, heeft een goed vochtopnemend vermogen en is ademend. Daarbij zorgen de gladde vezels dat de stof zacht is voor de huid.)

“Mijn zoon werd proefmodel… en na ongeveer 6 oefenbinders had ik mijn eerste basismodel maat small. Daarvan heb ik medium en large kunnen maken.“

Missie geslaagd. 

Ik besloot dat ik andere transgenders hiermee kon helpen.

“Zoals velen gemerkt hebben is het veel en lang wachten in het transgender traject. Ik heb voor Nikki hemel en aarde bewogen om voor elkaar te krijgen dat hij binnen nu en 17 maanden een diagnose heeft en met pubertijdsremmers kan gaan starten. Dus nu is het wachten, meer kan ik niet doen. Dat voelde zo machteloos! Toen bedacht ik me dat ik andere transgenderkids kon gaan helpen door voor hen ook binders te gaan maken”.

Wat voor binders maakt Astrid

De binder die Astrid maakt is kort met ronde hals en een racerback, waardoor de schouderbladen vrij zijn. Dit geeft meer vrijheid en het geeft toch gemoeg steun. Alle randen zijn netjes afgewerkt met een stretch biasband waardoor de armsgaten mooi aansluiten. (Het kan ook zonder als je dat liever hebt).Het voorpand bestaat uit 2 lagen stof, waardoor de druk vergroot en de borsten platter worden gedrukt.

Momenteel maakt Astrid ze in zwart, wit en huidskleur, maar de stof is in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. 

Hoe bestellen EN wat is de prijs?

Via facebook kun je een bestelling bij Astrid doen. Vermeldt daarbij de leeftijd, lengte en gewicht. De borstomvang (dat is rondom over de rug/onder je oksels door en over de tepels heen in centimeters gemeten.) Er worden vervolgens  6 tot 12 binders in verschillende kleuren naar je opgestuurd. Deze kun je thuis passen en je houd degene die je wilt hebben, dan stuur je de overige door naar een ander persoon die binders kopen wil. Zo houdt Astrid de verzendkosten laag. Je laat Astrid weten hoeveel binders je houdt die betaal je!

Wat een geweldi initiatief. Je kunt de binders in het gemak van je eigen huis passen en betaalt alleen als ze goed zijn! De grote vraag is natuurlijk, WAT betaal je dan?

25 euro per handgemaakte binder!!

Vanuit Transwereld dank ik Astrid enorm voor de positieve bijdrage die ze op deze manier levert. De lezer die de binder gaat bestellen nodig ik van harte uit om hieronder even weten wat je ervan vindt!

 

3 thoughts on “Astrid maakt FTM Binder. Mooi en voor een goede prijs!!!!

  1. Na het lezen van dit artikel heb ik Astrid direct opgezocht op Facebook. Direct een bestelling geplaatst en betaald. Dat had ik niet moeten doen vrees ik.
    Een autoreply met zgn bestelnummer en verder niets. Paar keer contact gezocht maar ze zwijgt in alle talen.
    Ik mijn geld kwijt (denk ik…) en erger nog, thuis een teleurgesteld kind dat steeds weer vraagt of de binder in de maak is…

  2. Heel mooie verhalen maar de website van deze Astrid is niet te vertrouwen! Ik heb bestelling geplaatst en betaald. Na een vage (automatisch gegenereerde) orderbevestiging bleef het stil. Heb geprobeerd contact met haar te krijgen maar ze zwijgt in alle talen.
    Ofwel: deze dame die zogenaamd nobel werk levert maakt misbruik van een kwetsbare groep. Hoe erg is dat!

    1. Hoi Anoniem, wat spijtig dat je een slechte ervaring had met Astrid. Ik heb verder nog geen negatieve ervaringen gehoord of gezien. Wellicht berust een en ander toch op een misverstand? Ik hoop dat je er toch maar haar uit kunt komen! Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.