zo. jan 20th, 2019

Geboren in het verkeerde lichaam: een no-go?!

transwereld panel

In een folder over hoe je het beste kunt omgaan met transgender leerlingen lees ik het volgende:

Vermijd frases als: geboren in het verkeerde lichaam, geboren als man, geboren als vrouw. Dit wordt als beledigend ervaren.

Ik lees het nog een keer en hoewel ik in mijn eentje thuis ben, trek ik een verbaasd gezicht.  “Huh? Maar wat moet je dan zeggen?”, denk ik hardop.

Omgebouwd is een NO-GO dat snap ik. Maar “geboren in het verkeerde lichaam”…echt niet? Zowel ik en mijn man gebruiken dit zelf ook regelmatig. Ik legde het voor aan het Transwereld Panel en vroeg:

Vind jij dit beledigend en wat vind je dan betere termen?

IK BENOEM MEZELF als vrouw met een transgender verleden. Ik praat vrij over, dat ik een groot stukje man nog altijd in me heb, maar dat mijn vrouwelijke kant overheerst. Mij beledigen lukt moeilijk met die uitspraken, ik ga er dan van uit, dat men het gegeven niet goed kent. Ombouwen is idd No-Go.

SOMS LIJKT HET wel of mensen op eieren lopen zo voorzichtig zijn de benamingen. Ik praat in feite zoals ik het voel en vind. Als dat niet goed valt mag er iets van gezegd worden natuurlijk.

ER IS VOLGENS MIJ een verschil tussen het moment van ontdekken en het moment dat je effectief een naams- en geslachtsverandering hebt gedaan.

DAT JE “GEBOREN in het verkeerde lichaam” als beledigend ervaart, vind ik wel raar.  Het is toch gewoon zo. Dat is de reden dat je in transitie gaat!

NOU DAT DUS! Ik kan me ook serieus niet voorstellen dat er nu veel transgenders te vinden zijn die dit als een belediging gaan ervaren. Daarom was ik nieuwsgierig

OMBOUWEN is idd no go.. Ik ben geen bouwwerf of gebouw die veranderingswerken ondergaat. Maar geboren in verkeerde lichaam zeg ik vaak zelf.

HIER ZEGGEN WE eigenlijk ook gewoon dat mijn vrouw geboren is als jongen maar een vrouw is als het ter sprake komt. Het hoort bij haar verleden en bij wie ze is niets anders als dat. We beschouwen het niet als een belediging maar als een feit.

WE SPREKEN HIER ook van mn vriend is geboren in een lichaam van een meisje.

JA TOCH HE?! Ik zou niet zo goed weten hoe ik het anders moet verwoorden eerlijk gezegd.

IK OOK NIET HAHAHA…

ALS IK KIJK naar mijn dochtertje van 8; die wil zo weinig mogelijk te maken hebben met wat ooit geweest is! Foto’s mogen wel blijven maar ze wil er niet met anderen (arts of maatschappelijk werk) over praten. “Ik ben gewoon Nienke geen trans- kindje en geen Nienke die Nick is geweest”. We leggen het altijd uit als het lichaam van een jongetje maar in het hart een meisje.

VANUIT EEN 8-JARIGE bezien is dat ook heel goed te begrijpen denk ik. En dat vind ik ook een hele mooie uitspraak; het hart van een meisje.

IK DENK DAT dat vrij afhangt van persoon tot persoon. Iedereen heeft een andere ervaring, dus ook een andere voorkeur qua uitspraken. Persoonlijk zeg ik ook niet graag dat ik geboren ben in t verkeerde lichaam, want ’t is niet omdat ik met een aantal onderdelen niet tevreden ben, dat dit niet nog steeds mijn lichaam is. 

Maar ik zal me er zeker niet door beledigd voelen als iemand zegt dat ik in het verkeerde lichaam geboren ben. En op vlak van “als meisje geboren”, daar voel ik me op zich minder goed bij. Gewoon omdat iemand dan suggereert dat ik een meisje ben of was en dat brengt negatieve gevoelens mee. Maar opnieuw, ik zal me er niet druk of kwaad in maken. Ik zeg zelf wel dat ik een transitie maakte van vrouw naar man. Voor mij voelt die uitspraak anders omdat ik het op het fysieke en sociale aspect van vrouw heb, en dus niet op mijn identiteit. Maar dat is dus heel persoonlijk.

OMBOUWEN VIND IK eigenlijk niet een slecht woord. Voor mensen die plastische chirurgie hebben ondergaan zegt men dat ook. Maar bij personen in transitie zijn de operaties maar een aspect van de transitie en daarom zou ik het niet gebruiken tegen iemand die ervoor gekozen heeft om van geslacht te veranderen.

IK DENK DAT mensen soms moeite hebben met het woord ombouwen omdat het meer voor een object is dan een mens. Op die manier komt het over dat iemand je niet ziet als persoon. Dat kan kwetsend zijn vooral als je bedenkt dat sommigen “het” gebruiken in plaats van “hij/zij” om transpersonen te beledigen. Voor mezelf hoor ik ombouwen niet graag, ik ben een mens en geen auto. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.

IK KRIJG HET WOORD “ombouwen” ook nog wel eens voorgeschoteld. Als ik dan mijn visie over dat woord geef, begrijpt men dat meestal wel. Ik heb ondervonden, dat zelfs mensen die het goed met me voor hebben niet altijd de juiste terminologie kennen.Ik  ervaar dat het grote deel van de mensen, niets kennen over transgenders en wat er komt bij kijken. Ik vind het dan aan mij, mits ze er open voor staan, ze te informeren.

Ook als men mij nog eens “mis-gendert”. Bijvoorbeeld: ik werk al 26 jaar bij dezelfde baas. Een collega corrigeer ik dan rustig als het onbedoeld was, of ik negeer het als het onbelangrijk was. Eén keer heb ik eens echt uit mijn hakken hoeven te schieten omdat de persoon het bewust bleef doen. Die doet dat nu niet meer, zijn neus is ook wat kleiner.

JA OMBOUWEN….zoals mijn moeder ook zei. Dan denk ik meteen aan een tuningcar pastedGraphic.png😂 Dus ik zei ook:  “Ik ben toch geen auto!”. Allee dan herpakken mensen zich wel. Geboren als vrouw daar heb ik niks op tegen want het is gewoon een feit dat mijn lichaam vrouwelijk is. Dit zegt niks over de binnenkant . Zelf zeg ik ook dat ik geboren ben in het verkeerde lichaam want zo ervaar ik het ook. Ik heb mijn lichaam altijd gehaat en ervaar lichaam en geest los van elkaar dus ik kan gerust zeggen dat mijn lichaam fout is.

IK VIND WEL DAT we echt wel te voorzichtjes zijn met woorden al met al is ombouwen geen zo slecht woord! zoals mijnen sam zegt we bouwen het huis van de ziel.

BEN IK TRANSGENDER of een vrouw met een transgender verleden? Bij mij voelt het als het laatste, terwijl mijn meissie juist meent dat ze eigenlijk altijd transgender zal blijven. Vanavond houden we een lezing. Daar komen we dan wel weer allebei op als transgender.

Dan ‘geboren in’, ‘geboren als’. Daar tillen we geen van beiden heel zwaar aan. Ik zeg nogal makkelijk “ik ben niet geboren als meisje”.

Tot slot ‘ombouwen’. Dat staat me erg tegen. Het wordt nogal eens in geringschattende betekenis gebruikt. Soms zelfs bewust beledigend, zoals de beruchte Antoine Bodar eerder deze week weer eens opvallend demonstreerde.

Mijn advies: gebruik ‘ombouwen’ maar niet, tenzij je Bodar heet pastedGraphic_1.png😉

Dat was een mooi slot van deze discussie in het Transwereld Panel! Mijn conlusie naar aanleiding van bovenstaande meningen?

Ja! Je kunt zeker rekening houden met je woordkeuze, maar loop vooral ook niet op eieren. De een wil graag DIT en de ander DAT.  Wil je het echt zeker weten dan kun je natuurlijk altijd naar iemands voorkeur vragen, dan zit je altijd goed.

Verder is je intentie ook belangrijk! Gebruik je “foute woorden” om iemand te kwetsen of weet je gewoon niet wat je anders kan zeggen. Dat maakt een groot verschil voor de transgender.

Ben je zelf transgender, dan is het ook goed om je in te leven in de ander. Vaak heeft je gesprekspartner de beste bedoelingen. Ben geduldig en leg dingen uit in plaats van te ontploffen of mensen belerend aan te spreken. Respect werkt in beide richtingen.

Het advies in de folder gaat ons Panel net iets te ver. Wat is jou mening erover?

2 thoughts on “Geboren in het verkeerde lichaam: een no-go?!

  1. Aardig stuk, maar ‘infameuze’ moet zijn ‘infame’; ‘lopen over eieren’ moet zijn ‘lopen op eieren’. Lopen over eieren zou nu juist betekenen dat je ze kapot trapte.

    1. Heb de “eieren” aangepast. Bij infame twijfelde ik want het moet dan volgens mij fameuze zijn. Ik heb er beruchte van gemaakt. Zeker goed. Hartelijk dank voor je oplettendheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.