ma. jan 21st, 2019

Transgender en kleding | Garderobe uitdagingen

Je bent toe aan de volgende stap in je transitie en hebt besloten je garderobe te gaan aanpassen aan je genderidentiteit! Je plant een bezoekje naar de stad en fantaseert over al die geweldige kleding die binnenkort in je kast zal hangen.

Opgewonden, bijna met een verliefd gevoel loop je in de stad en stapt je favoriete winkel in. Met enige spanning loop je naar de, tot nu, onbekende, “verboden” afdeling.

Enthousiast begin je te snuffelen in het rek. Je voelt je als een kind in een snoepwinkel. Al die begeerlijke kleding, waar moet je beginnen? Dan valt je oog op een geweldige broek, precies wat je zoekt! Je weet het meteen, deze wil ik.

Je gaat naarstig op zoek naar je maat, want je kunt niet wachten om dit prachtexemplaar aan te trekken……..PANIEK!!! Wat zijn dit voor rare maten, wat is er met mijn vertrouwde maten gebeurd?!

Maataanduidingen

Je realiseert het je misschien niet altijd (op tijd), maar om een of andere vage reden, zijn de maataanduidingen voor dameskleding significant anders dan die van herenkleding. Je kunt dus zomaar voor een verassing komen te staan. Kleding shoppen voor de transgender valt niet altijd mee. Helaas is het verschil in maten maar het begin van de problemen waar je als transgender mee te maken krijgt.

Een prima uitleg voor het nemen van herenmaten vind je bijvoorbeeld Bij Tailorstore. Enorm uitgebreide informatie en maattabellen voor herenkleding en accesoires kun je vinden bij Suitableshop.nl

Voor dames, vind je deze informatie onder andere bij Large.nl 

Verschillen in heupen en schouders

Ik weet niet of je wel eens matentabellen bekeken hebt. Er worden een aantal plekken van het lichaam gemeten en deze geven een redelijk accurate indicatie voor de juiste maat; van dat merk! Wat meteen opvalt als je beter kijkt is dat de verhoudingen van taille en heup zeker 6cm groter is bij damesmaten dan bij herenmaten. Een verschil van 2-3 maten! Ook bij de schouders is dit verschil enorm. Een grote uitdaging dus om de juiste maat te vinden dus.

De armen

De armen in dameskleding zijn niet alleen een stuk korter, maar de bovenarmen zijn ook een stuk smaller. Voor veel dames is dit een probleem, de ouder wordende vrouw heeft tenslotte over het algemeen wat extra vel op de bovenarmen. De transvrouw is vaak wat gespierder dan de cis-vrouw.

Andersom is dat probleem er overigens ook. De mouwen van herenkleding zijn vaak zoveel ruimer dat dit het eindresultaat voor de transman negatief beinvloedt. Gelukkig kennen de overhemden vaak een “slim fit” waarbij schouders en mouwen wat krapper zijn. Kies dus in elk geval voor deze optie!

Lengteverschil

Over het algemeen zijn mannen ook een stuk langer dan vrouwen en ook dit verschil maakt de uitdaging om het juiste kledingstuk te vinden een stuk moeilijker. Omdat wij Europeanen in een rap tempo langer worden, is het aanbod in extra lange dameskleding gelukkig ook aan het toenemen. Voor de transmannen geldt dat er kwartmaten zijn, gemaakt voor de wat kortere man, vollere man, waarbij de armen en het rugpand korter zijn. Helaas kom je voor deze opties wel vaak uit bij de wat duurdere merken.

 

Jeans transgender

De gemene deler

Gelukkig is er ook een gemene deler: de jeansmaten. Heb je voor een damesjeans maat 30, dan zal ook de herenjeans maat 30 voor jou de juiste maat zijn. Dat is fijn, want vanuit dat gegeven kun je snel de juiste maat vinden. Vraag in een winkel naar de dames-of herenmaat die gelijk staat aan jouw jeansmaat. Dan hoef je niet verder uit te wijden. Verder zijn jeans ook verkrijgbaar in verschillende lengtematen (ca. 30-40). Want in elk geval het verschil in lengte tussen mannen en vrouwen oplost.

Ga goed voorbereid op stap.

Haal je hoofd uit de wolken en bereid je goed voor op je eerste shoppingtrip:

  • Meten is weten: neem je maten of vraag iemand je hierbij te helpen.
  • kijk indien mogelijk vooraf naar wat jou maat van een bepaald  merk of winkel is
  • houd bij het uitzoeken van kleding rekening met het verschil in vorm tussen mannen en vrouwen
  • kijk of er winkels zijn die werken met korte en lange maten. De kans van slagen is in deze winkels echt groter.
  • vraag winkelpersoneel welke maat ongeveer gelijk is aan je jeansmaat.

Een andere optie is om online te shoppen, waarbij je in het comfort van je eigen huis, kleding op je gemak kunt passen. Zeker om vertrouwt te raken met pasvorm en maten is dit een heel laagdrempelige manier.

In deze serie later meer over (online) winkels gespecialeerd in lengtematen, damesschoenen in grote maten, herenschoenen in kleine maten, hulp bij het shoppen, actuele tips en nog veel meer. Hou deze pagina, deze rubriek en vooral ook onze sociale media in de gaten, dan ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Welke informatie over kleding en accesoires zou jij graag willen vinden op Transwereld?

2 thoughts on “Transgender en kleding | Garderobe uitdagingen

  1. Niet zo zeer speciale kleding, maar wel af en toe een speciale pasavond. Bv 1x per seizoen? Vooral voor de transitiefase, dan is het vaak nog eng om nieuwe kleding te passen. Evt. zelfs met een (bv betaalde) mogelijkheid voor een ‘make-over’ compleet met haar en make-up. Als je dit kunt doen met gelijkgestemden, dan kun je ook nog tips uitwisselen.

    1. Hoi Lotte. Ja dat zou Utopia zijn he? Ik ben bang dat de grote kledingketens er niet voor te vinden zijn. Maar ik zal eens rondsnuffelen en zien wat er wel mogelijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.