ma. jan 21st, 2019

Binnen no-time wist de hele school het |Coming Out Kyell – III

Kyell is een FTM transgender die speciaal voor de lezers van Transwereld verslag doet van zijn transitie. Vandaag deel III van over zijn Coming Out, waarin hij zijn vrienden en klasgenoten vertelt dat hij transgender is. Deel I (Ik wilde een jongetje zijn) kun je hier lezen, Deel II (De kleinzoon die mij opa wilde) lees je hier.

Bij mijn vrienden was ik al out vanaf het moment dat ik een afspraak bij Gent had gepland, zo enthousiast was ik.  Het schooljaar in het 5de middelbaar hoopte ik dan ook te starten als Kyell maar omdat ik nog niet bij het gendergteam van het UZ Gent was geweest mocht dit nog niet.

Geen enkele slechte reactie gehad.

Toen ik het aan mijn ouders had verteld en mijn mama een afspraak had gepland bij UZ Gent was ik zo opgetogen dat ik al enkele vrienden had verteld wat er aan het gebeuren was. Geen enkele keer heb ik een slechte reactie gehad. Ik vertelde hoe ik mij voelde, hoelang ik er al mee zat en wat er ging gebeuren.

De zomer ging voorbij en de school was inmiddels ook op de hoogte gebracht. Ik zat toen in het 5de middelbaar. Tijdens gesprekken met de leerlingbegeleiding spraken we over hoe we het aan de leerkrachten zouden vertellen, wanneer mag ik mijn nieuwe naam zou mogen gebruiken, welke naam ik zou gebruiken op toetsen etc.           

De leerlingen wisten het ook nog niet allemaal. In samenspraak met de leerkrachten Godsdienst en zedenleer mocht ik het de klas tijdens deze lessen vertellen. De reacties waren goed.  Dergelijk nieuws snel de ronde en binnen no-time wist bijna de hele school het. Sommigen kwamen naar mij toe om te vertellen hoe dapper zij het vonden.

Ik wilde zo graag mijn nieuwe naam gebruiken.

In overleg met de leerlingenbegeleiding zouden we in eerste instantie een mail sturen naar de leraren van wie ik op dat moment les had. Iets later besloten we dat ALLE leerkrachten op de hoogte moesten worden gebracht. We stuurden dan ook aan iedereen een mail waarin stond dat ik transgender ben en dat ik snel zou starten met de transitie. Ik wilde ook graag mijn nieuwe naam gebruiken. Dit vond de school niet goed. Ze wilden wachten Gent, waar ze wilden spreken met de psycholoog over de beste aanpak. Dat was een behoorlijke teleurstelling.

Toen ik in oktober voor het eerst naar de psycholoog ging heb ik dan ook meteen gevraagd of ze contact wilden opnemen met school. Maar dat vond Gent te vroeg. Uiteindelijk heeft het nog een behoorlijke tijd geduurd. Net voor de paasvakantie van dat schooljaar, werd ik verzocht langs te gaan bij de leerlingenbegeleiding. Ze vertelden me dat ze hadden gebeld met de psycholoog en dat hij ermee akkoord ging dat ik na de paasvakantie als Kyell mocht worden aangesproken!

Ik mocht mijn nieuwe naam officieel gebruiken!

Ik was superblij dat het eindelijk zo ver was en mijn medeleerlingen ook. Zij zeiden al van in het begin Kyell (en eigenlijk sommige leerkrachten ook om het niet ingewikkeld te maken). Maar nu mocht ik dit dus ook zo op toetsen schrijven – met in een klein hoekje mijn oude naam nog.

Mijn outing naar kennissen en vrienden die ik minder zag, deed ik via Facebook. Na mijn tweede gesprek kon ik niet wachten om het aan iedereen te vertellen en heb ik het gewoon op Facebook gezet:

pastedGraphic.png

Ik heb dan nog even gewacht om mijn naam op Facebook te wijzigen zodat mensen er eerst aan konden wennen. Ook zag ik dat er toch wat mensen mij van Facebook hebben verwijderd maar het doet mij eigenlijk niets. 

Ook kreeg ik er nieuwe vrienden bij. Voordien werd ik vaak genegeerd en was ik het rare meisje die er jongensachtig uitzag. Maar toen iedereen wist hoe het zat, verstond iedereen ook waarom ik zo anders was dan een meisje en kreeg ik meer respect van de mensen. Nu ben ik bij iedereen Kyell, heel zelden mist er nog iemand van mijn vrienden in naam. Maar toch nog regelmatig met de hij en de zij….jammergenoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.