ma. jan 21st, 2019

Halloween

Halloween transgender

Aan de vooravond van Halloween, vond ik het de hoogste tijd om eens beter naar dit fenomeen te kijken. Wat is het precies, wordt het gevierd in Europa en wat betekent het voor de transgender community? 

Halloween is komen overwaaien uit Amerika, waar het al jaren groots wordt gevierd.  Overigens komt het oorspronkelijk uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het feest werd dan ook pas groot in Amerika nadat grote groepen Ieren en Schotten zich in het land vestigden.

Voor mensen uit het zuiden van het Land, is het waarschijnlijk nog het meest vergelijkbaar met carnaval. Huizen worden omgebouwd tot ware spookhuizen en mensen gaan helemaal los met kostuums. Het kan eigenlijk niet gek genoeg.

Halloween is ontstaan uit All Hallows Eve, de avond voor het katholieke Allerheiligen, wat in Nederland al wel jaren bekend is. Op 1 november worden alle heiligen herdacht en de volgende dag (op 2 november) herdenkt men de doden; de zielen. Op de Keltische kalender begint het nieuwe jaar op 1 november (Samhain) en daar is het dus eigenlijk Oudejaarsavond.

In Engeland werd het feest van oudsher gevierd door de Kelten. Zij geloofden dat op deze avond, de zielen van de doden van het afgelopen jaar zouden proberen bezit te nemen van een levend lichaam. Om de boze geesten te weren droegen de kelten Maskers. 

Zoals ook met Carnaval bijna niemand meer weet hoe het is ontstaan en wat het betekent is dat ook met Halloween het geval. Het is een griezelfeest geworden en de oorsprong is is niet meer van belang voor de meesten.

Nu het fenomeen is komen overwaaien naar Belgie en Nederland, zien we steeds meer activiteiten rondom Halloween ontstaan. Van kinderen die van deur tot deur gaan, maar ook grote feesten voor tieners en volwassenen. Het griezelen staat niet eens noodzakelijk op een eerste plaats; het verkleden lijkt het belangrijkste te zijn.

Alles is zo een beetje toegestaan. Ik lees dan ook op diverse Amerikaanse websites dat veel transgenders die nog niet out zijn, Halloween om deze reden geweldig vinden. De transvrouwen kunnen zich in vrouwenkleding buiten vertonen, de transmannen kunnen als Clark Kent, of batman of Graaf Dracula en geen mens die er raar van opkijkt. Sommingen gaan naar zoveel mogelijk feesten om optimaal gebruik te maken van de geneugten die Halloween hen biedt.

Tuurlijk, genderdysforie is meer dan kleding en uiterlijk vertoon, maar als je nog niet openlijk trans bent zijn dit soort gelegenheden, bij uitstek geschikt om het uiterlijk meer te laten matchen bij het innerlijk, al is het maar voor 1 avond.

Aan hen die dezelfde voordelen zien in Halloween wens ik een heel plezierige avond voor morgen. Misschien zijn er enkelen op een idee gebracht. Dan zullen een aantal van jullie denken : “Mwah, het zal!”

Hoe je Halloween ook viert of niet, hier staat een grote schaal snoep klaar voor de kindjes en ik heb er alvast heel veel zin in om al die “Trick or Treat-gilletjes’ te horen.

HAPPY HALLOWEEN!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.