wo. dec 19th, 2018

Genderneutraal; nog niet zo gemakkelijk!

Zojuist keek het tweede en tevens laatste deel van de BBC documentaire “No more boys and girls: Can our kids go gender free”. Ik ben zwaar onder de indruk van het experiment van dr. Javid Abdelmoneim, die de documentaire ook presenteert. De resultaten aan het einde van het experiment (van slechts een aantal weken), zijn echt indrukwekkend. 

No More Boys and Girls, can our kids go genderfree

Het zet je toch aan het denken. Zeker in het kader van genderrollen en genderexpressie. Ik vind het echt schokkend hoe genderbevesigend kleine kinderen al denken. In de documentaire wordt ook duidelijk hoe wel de hele dag blootgesteld worden aan genderbevestigende prikkels. Neem de tijd eens om deze docu te zien, je zult er geen spijt van hebben.

Ik wilde er meer van weten en ging op zoek naar kinderen, gender, opvoeden, genderbevestiging etc.

In het artikel “I’m raising my childer gender-neutral, and what I’ve learned is: It’s not enough” is te lezen wat de titel aan aangeeft: deze ouders kwamen tot de ontdekking dat genderneutraal opvoeden niet genoeg is.

Deze ouders hebben 2 kinderen die ze beiden genderneutraal opvoeden. Het oudste mannelijke mensenkind groeit op en is 12 en staat op het punt zijn gender en identiteit te ontdekken.

Hun jongste telg wordt ook genderneutraal opgevoed. Waar broerlief altijd nog werd aangesproken met mannelijke voornaamwoorden als hij, hem, zijn, wil Nova daar als kleuter al niets meer van weten.

Voor de buitenwereld blijkt dit onacceptabel te zijn, omdat ze geen idee meer hebben hoe ze de kleine Nova moeten aanspreken (best te begrijpen, het is alemaal nieuw) en behandelen…?!

Daar schrok ik van. Maar de ontdekking die ik daarna deed was echt lifechanging want toen ik er over ging nadenken kwam ik tot de beschamende conclusie: “ik doe het zelf ook!”  Ik behandel jongetjes anders dan meisjes! Ik ben genderbevestigend! Tegen jongens praat ik over stoer, gaaf, leuk man en meisjes krijgen vooral lief, schattig, leuk hoor, te horen…. Poeh……. Ik zou toch beter moeten weten!

“Kijk wat leuk, die 2 stoere knulletjes”

Ik hou van echte stoere kleding voor jongetjes en schattige jurkjes met kantjes en tierelantijntjes voor meisjes…Een meisje krijgt een pop en een jongen Lego of autootjes. TE erg Toch?

Mijn hoofd nog tollend van deze ontgoochelende ontdekking, kwam er een stortvloed aan rol- en genderbevestigende situaties, dingen, uitspraken mijn gedachte binnen. Het is best vreselijk maar ik snapte meteen de strekking van het artikel. Het is NIET GENOEG!

We leven in een wereld die samenhangt van genderbevestiging. De huidige samenleving zou de weg volledig kwijt zijn als we elke vorm van genderbevestiging morgen de deur uit zouden gooien. Want is het enorm verweven in alledaagse dingen. MINDBLOWING!

”Ach wat een lief, schattig meisje”

Ik laat het aan paar dagen sudderen. Het is echt een moeilijk vraagstuk. De telkens terugkerende discussie over het genderneutrale toilet is nog maar het topje van de ijsberg.

Want zouden we dan afscheid moeten nemen van al die lieve schattige meisjekleren en mogen we onze zoontjes niet meer die stoere outfit aandoen? Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Als je een meisje-meisje wilt zijn moet dat blijven kunnen, als je een stoere man wilt zijn, moet dat blijven kunnen. Maar een stoere vrouw of een zachte man, ja dat moet natuurlijk ook kunnen.  Mannen kunnen een verzorgend beroep kiezen, vrouwen kunnen dakbedekker zijn. Ja natuurlijk!!!! En zie hier mijn rollenbevestigend denken………Pffffff………

Met al mijn creativiteit en fantasie kom ik hier niet uit. Het is enorm ingewikkeld en niet iets wat zo maar op te lossen is. Tijd is de enige die hier ons in kan helpen. Als maatschappij moeten we evolueren, mee-evolueren met onze soort als het ware. Deze eye-opener zal ik niet snel vergeten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.